You are currently viewing Liofilizācija – žāvēšana aukstumā

Liofilizācija – žāvēšana aukstumā

Liofilizācija vai vienkāršākā valodā runājot žāvēšana aukstumā – process, kad aukstumā ar vakuuma palīdzību ūdens no produkta tiek izsaldēts. Reizēm tiek lietots arī termins sublimēts, bet, kā saka ķīmiķi – sublimāts ir tas, kas tiek iztvaicēts no produkta. Angļu valodā viss ir daudz vienkāršāk – “Freeze dried”.

Apstrādes procesa laikā produkti tiek žāvēti vakuumā, kur tie tiek sasaldēti līdz pat -40 oC. Šādos fizikālos apstākļos, sildīšanas rezultātā, produktos esošais ūdens ledus veidā pāriet tvaika fāzē, apejot šķidro fāzi. Šī iemesla dēļ, pēc liofilizācijas produkti nemaina formu, apjomu, krāsu. Saglabājas to aromātiskās un garšas īpašības, bet tekstūra kļūst specifiska – irdena un kraukšķīga. Skābo un saldo ogu un augļu garša un smarža pastiprinās, jo netraucē ūdens.

Dreiling liofilizāciju veic izmantojot Harvest Right un FrostX iekārtas, kā arī sniedz liofilizācijas pakalpojumus, sīkāka informācija sazinoties ar mums.

Šim Ierakstam Ir 2 Komentāri

  1. Pauls

    Labdien,

    Jauājums par harvest right iekārtu, esmu iegādājies šo iekārtu un lietoju nu jau mēnesi pamazām apgūstot to, darbojos ar candy mode iestatījumiem, kur saldēšana nav nepieciešama, tikai žāvēšana, kādu brīdi viss strādāja labi un pēdējās reizēs temperatūra nevis uzkāp līdz iestatītajai temperatūrai kas ir 140F bet tieši otrādi nokrīt līdz 19F , kā risināt šituāciju, vai šajā jautājumā jūs man varat palīdzēt ?

    1. Ivars

      Labdien, visdrīzāk problēma ir ar vadības plates releju, kas ieslēdz/izslēdz paplāšu sildīšanu. Ātrā pārbaude – ieslēgt iekārtu testa režīmā, palaist paplāšu sildīšanu un fiziski pārbaudīt, vai tās kļūst karstākas.
      Pilnajai pārbaudei – jānoņem augšējais vāks (lai varētu piekļūt vadības bloka platei) un jāveic mērijumi ar multimetru uz atbilstošā releja izejām (tur viss ir marķēts), ja iekārtai ir garantija šo vēlams fiksēt video (man uz šī pamata, garantijas ietvaros, atsūtija jaunu vadības plati).

Atbildēt