You are currently viewing Liofilizācija – žāvēšana aukstumā

Liofilizācija – žāvēšana aukstumā

Liofilizācija vai vienkāršākā valodā runājot žāvēšana aukstumā – process, kad aukstumā ar vakuuma palīdzību ūdens no produkta tiek izsaldēts. Reizēm tiek lietots arī termins sublimēts, bet, kā saka ķīmiķi – sublimāts ir tas, kas tiek iztvaicēts no produkta. Angļu valodā viss ir daudz vienkāršāk – “Freeze dried”.

Apstrādes procesa laikā produkti tiek žāvēti vakuumā, kur tie tiek sasaldēti līdz pat -40 oC. Šādos fizikālos apstākļos, sildīšanas rezultātā, produktos esošais ūdens ledus veidā pāriet tvaika fāzē, apejot šķidro fāzi. Šī iemesla dēļ, pēc liofilizācijas produkti nemaina formu, apjomu, krāsu. Saglabājas to aromātiskās un garšas īpašības, bet tekstūra kļūst specifiska – irdena un kraukšķīga. Skābo un saldo ogu un augļu garša un smarža pastiprinās, jo netraucē ūdens.

Dreiling liofilizāciju veic izmantojot Harvest Right un FrostX iekārtas, kā arī sniedz liofilizācijas pakalpojumus, sīkāka informācija sazinoties ar mums.

Atbildēt